Nieuwsbrief april 2023: ontmoetingen en vertelmomenten

Hoe een boek over de Liemers tot ontmoetingen leidt

De eerste publicatie over het spergebied in de Liemers leidt regelmatig tot inspirerende gesprekken. Wanneer mensen hun bestelling persoonlijk ophalen, vertellen zij vrijwel allemaal wat zij weten over die periode. De belangstellenden zijn veelal nazaten van voormalige dwangarbeiders of zelf bewoners van het gebied. Anderen zijn specifiek in de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd.

Voor één persoon verscheen het boek te laat. Een weduwe op leeftijd had toestemming verleend om fragmenten uit het dagboek van haar man te verwerken. In januari is zij na een kort ziekbed overleden. Haar dochter vertelde dat het voor haar moeder waardevol is geweest om een bijdrage aan deze geschiedenis te kunnen leveren.

Agenda – Vertelmomenten in de Turmac Cultuurfabriek

Over vertellen gesproken; vanaf mei 2023 komen er twee vertelmomenten in de Liemers. Tijdens deze kleinschalige kringgesprekken vertel ik (Karin van Veen) over de situatie in het spergebied. Aansluitend krijgen aanwezigen gelegenheid om hun verhalen en herinneringen te delen. De vertelmomenten vinden plaats op een zeer toepasselijke locatie, namelijk in de Zevenaarse Turmac Cultuurfabriek. Deze voormalige sigarettenfabriek deed in 1944-1945 dienst als NSDAP-verblijfskamp. De vertelmomenten zijn op 17 juni en 7 oktober 2023. Meer informatie volgt binnenkort.

Wist u dat …

… het boek van Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, wordt opgenomen in de collectie van diverse bibliotheken en archieven? Onder meer het Liemers Museum/Kunstwerk in Zevenaar, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem, Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, CODA in Apeldoorn, Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem en een bibliotheek in Rotterdam hebben het boek aangeschaft. Bent u van mening dat deze publicatie in nog andere collecties thuishoort? Uw suggestie is welkom.

… er drie krantenartikelen zijn gewijd aan Graven in de vuurlinie? U vindt deze artikelen van de Stentor, de Gelderlander en het Zevenaars / Westervoorts / Duivens Nieuwsblad hier: In de media & recensies.

Voortgang schrijfproces Deel II Arnhem

Momenteel werk ik aan Deel II, waarin het stedelijke spergebied Arnhem centraal staat. Arnhem was als machtscentrum en logistiek knooppunt een belangrijke plaats binnen de Duitse verdediging. De stad werd omringd door stellingen en telde minimaal achttien verblijfskampen voor dwangarbeiders. Onlangs attendeerde het Airborne Museum in Oosterbeek een bezoeker op Graven in de vuurlinie. Zijn vader had als dwangarbeider in Arnhem gewerkt. Dankzij deze museumbezoeker kwam een onbekend verblijfskamp aan het licht. Dit wordt opgenomen in de beschrijving van Arnhem.

Voor premium abonnees

Als voorproefje van Deel II Arnhem staat het volgende artikel nu op de website: De evacuatie van Arnhem (ontruiming spergebied). Premium abonnees hebben toegang met een code.

Vanaf april 2023 ontvangt u ongeveer maandelijks een nieuwsbericht. Aan premium abonnees is eerder een bericht per kwartaal voorgesteld. Mocht u een maandelijks bericht te frequent vinden, neemt u dan gerust contact op. De premium artikelen met voorproefjes blijven per kwartaal verschijnen.

Tot besluit

Kent u mensen die interesse hebben in de geschiedenis van het spergebied? Attendeer hen op deze website!

Met vriendelijke groet,

Karin van Veen

Senior onderzoeker
Graven in de vuurlinie
Website www.gridvl.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s