Nieuwsbrief mei 2023: vraaggesprek en archief arbeidsinzet

Vraaggesprek over de linie op Traces Of War

Wie belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog heeft, vindt bij Traces Of War boekrecensies, nieuws en meer. Onlangs verscheen het artikel ‘Loopgraven in de achtertuin’, over mijn onderzoek en specifiek over de verdedigingslinie. Dit digitale artikel is het resultaat van een schriftelijke Question & Answer-sessie. De vraagstelling door Kevin Prenger leidt tot een frisse kijk op de Panther-Stellung.

Vluchtende Duitse militairen op Dolle Dinsdag (BeeldbankWO2 – NIOD beeldnr 71526.) De foto is gemaakt door D.J. van Drunen; rijksontvanger der belastingen in Zevenaar. Hij gaf dwangarbeiders onderdak en was actief in het verzet als zend/radio amateur.

Agenda

Kom op zaterdagmiddag 17 juni 2023 naar het eerste vertelmoment van Graven in de vuurlinie in de Zevenaarse Turmac Cultuurfabriek. Tijdens dit kleinschalige kringgesprek vertel ik (Karin van Veen) over de situatie in het spergebied. Ook toehoorders kunnen hun verhalen en herinneringen delen. Aansluitend volgt een rondleiding met gids in het Liemers Museum. Zie voor info en aanmelding Liemers Kunstwerk!

Zoeken naar verwante dwangarbeiders

Veel Nederlanders hebben een familielid dat in de Tweede Wereldoorlog gedwongen te werk werd gesteld. Naderhand zwegen veel dwangarbeiders en hun brieven of dagboeken bleven soms evenmin bewaard. Daarom zitten hun nabestaanden nog met vragen over die periode. Wel hield het Rode Kruis een (onvolledige) administratie bij. Nu maakt het Nationaal Archief de collectie Arbeidsinzet van deze hulporganisatie toegankelijk. In de loop van 2023 wordt dit archief doorzoekbaar. Benieuwd? Zie voor meer informatie dit bericht van het Nationaal Archief.

Voortgang schrijfproces Deel II Arnhem

Onlangs is het hoofdstuk voltooid over de situatie waarin de naar Arnhem gebrachte dwangarbeiders belanden. Nadat de stadsbevolking eind september 1944 grotendeels is verjaagd, komt er een bont gezelschap voor in de plaats. Zoals Duitse militairen en allerlei organisaties die de oorlogsindustrie draaiende houden. Er lopen Hollandse SS’ers en NSB’ers rond en krijgsgevangenen uit Italië, Frankrijk en Rusland. Enkele duizenden Nederlanders werken direct of indirect voor de bezettingsmacht. Onder hen ook Arnhemmers, want wie zich aan de stadsrand vastklampt, ontkomt moeilijk aan de arbeidsinzet.