In de media & recensies

Graven in de vuurlinie in het nieuws

Op 22 februari 2023 verscheen het boeiende artikel ‘Graven in de vuurlinies van de Liemers. Schrijver Karin van Veen haalt onbekend oorlogsdrama voor voetlicht’ van journalist Jennifer Faasen in de Liemerse Nieuwsbladen. U kunt het artikel online lezen of downloaden via de knop:

  • 18 maart 2023, artikel ‘Hoe een Oosterbeekse deur zorgde voor een boek over dwangarbeid in de Liemers in de Tweede Wereldoorlog’ in editie De Liemers/Achterhoek van de Gelderlander. Naar het digitale artikel.
  • 18 maart 2023, artikel ‘Wat zich daar afspeelde, was mensonterend’ in De Stentor over de Apeldoornse mannen die o.a. in het spergebied te werk werden gesteld. Zie het digitale artikel.
  • Traces Of War, Question & Answer-sessie ‘Loopgraven in de achtertuin’ onder meer over mijn onderzoek naar de Panther-Stellung verdedigingslinie. Dit is het digitale artikel van 16 april 2023.

Een boekrecensie van lezer Gertjan van der Tweel, maart 2023.

‘Het boek Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, geeft een nauwgezet overzicht van de oorlogshandelingen in een landelijk gebied van Nederland in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog.
Wat ik zo goed vind aan het boek, is dat vooral ook de invloed van de gebeurtenissen op het dagelijks leven van de gewone Nederlanders wordt beschreven.
Dit komt vooral naar voren in de ooggetuigenverslagen van de bewoners van De Liemers, maar ook in de ervaringen van met name genoemde uit het westen afkomstige dwangarbeiders. Dat maakt juist het verhaal echt realistisch en boeiend.
Zoals je schreef, zijn de tastbare restanten van deze indringende periode bijna geheel verdwenen, maar dankzij dit boek blijven de herinneringen bewaard.’

Lezers over project Graven in de vuurlinie en enkele verhalen in dit boek

‘Wat een goed verhaal! Het grijpt mij enorm aan door Oekraïne en het leest daardoor in een ander perspectief.’ Marieke Doomen.

‘Ik hoop dat uw oproep om verhalen te delen resultaten opleveren die mij inzicht geven in de omstan­digheden daar destijds. Ook hoe de plaatselijke bevolking er bij betrokken was.’ Marjolein van Leeuwen

‘Fantastisch dit artikel over de periode die mijn vader heeft meegemaakt. Super mooi geschreven en prachtig in de context weergegeven. Mijn complimenten!’ Frederique Siem-Kelder.  

‘U maakt een prachtige website over een onderwerp, waarvan het verbazingwekkend is, dat het nooit eerder in samenhang is beschreven.’ Gerrit Groeneboer

Ook benieuwd?