In de media

Graven in de vuurlinie in het nieuws

Op 22 februari 2023 verscheen het artikel ‘Graven in de vuurlinies van de Liemers. Schrijver Karin van Veen haalt onbekend oorlogsdrama voor voetlicht’ in de Liemerse Nieuwsbladen.

U kunt het artikel online lezen of download het artikel via de knop:

Op 18 maart 2023 verscheen ‘Hoe een Oosterbeekse deur zorgde voor een boek over dwangarbeid in de Liemers in de Tweede Wereldoorlog’, het artikel van journalist Pim Gerritsen in de Gelderlander, editie De Liemers/Achterhoek. Hierin schrijft hij over het begin en verloop van het boeiende onderzoek naar de gebeurtenissen in het spergebied in de Liemers. Er staan toepasselijke foto’s bij. U kunt het digitale artikel lezen.

Monument voor de dwangarbeiders, Marktplein Apeldoorn

Op 18 maart 2023 verscheen eveneens het artikel ‘Wat zich daar afspeelde, was mensonterend’ van journalist Jeroen Pol in De Stentor over de Apeldoornse dwangarbeiders die in 1944-1945 te werk werden gesteld. Dit naar aanleiding van Deel I De Liemers van Graven in de vuurlinie. Op 2 oktober en 2 december 1944 werden duizenden Apeldoornse mannen bij razzia’s opgepakt. Zij moesten graafwerk verrichten langs de IJssel, rond Zevenaar, in Pannerden en vlak over de grens in Rees. Ook dit digitale artikel in De Stentor kunt u lezen.

Een boekrecensie van lezer Gertjan van der Tweel, maart 2023.

‘Het boek Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, geeft een nauwgezet overzicht van de oorlogshandelingen in een landelijk gebied van Nederland in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog.
Wat ik zo goed vind aan het boek, is dat vooral ook de invloed van de gebeurtenissen op het dagelijks leven van de gewone Nederlanders wordt beschreven.
Dit komt vooral naar voren in de ooggetuigenverslagen van de bewoners van De Liemers, maar ook in de ervaringen van met name genoemde uit het westen afkomstige dwangarbeiders. Dat maakt juist het verhaal echt realistisch en boeiend.
Zoals je schreef, zijn de tastbare restanten van deze indringende periode bijna geheel verdwenen, maar dankzij dit boek blijven de herinneringen bewaard.’