Sponsoring gezocht

Draagt u dit onderzoek een warm hart toe? Help mij om deze onbekende regionale geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Ik werk met zorg aan Graven in de vuurlinie. Dat doe ik met plezier, maar een groot deel van mijn tijdinvestering wordt niet vergoed door betaalde activiteiten. U kunt dit maatschappelijk relevante project financieel steunen. Elk bedrag is welkom. (Zie formulier onderaan.)

Projectbeschrijving

Doelstellingen en doelgroepen

 1. Integrale presentatie van een onderbelicht aspect uit de regionale geschiedenis. De afzonderlijke verhalen over dwangarbeid langs de Rijn zijn niet eerder geografisch gebundeld. Het project omvat ook de nasleep voor de bevolking en bestuurders in het gebied.
  De verhalen en toelichtingen zijn interessant voor onder meer regionale bewoners en (verwanten van) voormalige dwangarbeiders, geschiedkundigen en sociologen.
 2. Ervaringen van de voormalige dwangarbeiders beschikbaar maken voor een breed publiek, zodat hun verhalen voortleven. Deze wens spreekt uit brieven en dagboeken.
 3. Erkenning creëren. Na de oorlog was er weinig begrip voor deze mannen. Er werd veel gezwegen. Sommigen kregen jaren later alsnog psychische problemen.
 4. Binnen een netwerk van relevante organisaties kennis uitwisselen en verspreiden, zodat samenhangende informatie voor zowel amateur- als wetenschappelijk onderzoekers sneller vindbaar wordt.
 5. Jongere generaties op aansprekende wijze informatie bieden uit ooggetuigenverslagen van dwangarbeiders en van lokale bewoners, zodat zij inzichten verwerven over wat leven en werken in onvrijheid betekent.

Activiteiten

Dit onderzoek is gestart in 2020. Het schrijfproces van artikelen op internet voor de 3-delige boekenserie loopt sinds januari 2022. Verder bestaan mijn activiteiten voornamelijk uit:

 • Boekpublicaties over de drie geografische deelgebieden (de Liemers, Arnhem, zuidelijke Veluwezoom) in 2023-2024.
 • Opbouw van een digitaal kennisnetwerk rond dwangarbeid in het spergebied.
 • Vertelmomenten organiseren voor nabestaanden en betrokkenen.
 • Maatwerk publicaties over deze geschiedenis met persoonlijke verhalen, in opdracht.
 • Lezingen en/of een foto-expositie, op aanvraag.

Sponsoring en complimenten

De opbrengsten uit alle activiteiten zullen de reële kosten van mijn jarenlange onderzoek en schrijfwerk nooit kunnen dekken. Draagt u mijn werk en dit geschiedenisproject een warm hart toe? Overweeg dan sponsoring van dit mooie project.

Lezers waarderen de artikelen op Graven in de vuurlinie zeer. Voor wie mij persoonlijk wil benaderen: neem gerust contact op via het contactformulier.

Elk bedrag is welkom. Vul onderstaand formulier in. Vermeld donatie in het bericht. Dan ontvangt u spoedig een e-mail met eenmalig betaalverzoek via IDEAL. Het bedrag bepaalt u zelf.

Bij voorbaat dank.

Karin van Veen
Senior onderzoeker project Graven in de vuurlinie