Verdedigingslinie

Verbindingsloopgraven bij uiterwaard in Oosterbeek.

Het is 30 augustus 1944. Hitler wordt nerveus. De geallieerden hebben een succesvolle opmars gemaakt na hun landing bij Normandië. Nu naderen ze de Duitse grens. Hier ligt de Westwall, een uitgebreid en ontzagwekkend stelsel van verdedigingslinies. Maar deze stelling is verouderd en loopt slechts van de Zwitserse grens tot Kleef. Ten noorden van de stad is Duitsland tot aan de Waddenzee onbeschermd. Voor Hitler is de renovatie, modernisering en verlenging van deze linie hoogst urgent.

Alles en iedereen wordt ingezet. Ook in bezet Nederland begint de totale Kriegseinsatz nu echt. Onder meer in Gelderland, waar een verlenging van de linie langs de Rijn is gepland.

Instructietekening van de Wehrmacht

Lees meer in de premium content artikelen (voor abonnees) over het traject, de verschillende stellingonderdelen, het bouwplan en de uitvoering daarvan.

(Bron foto: detail van luchtfoto 15 maart 1945, benedendorp en uiterwaard Oosterbeek, Gelders Archief 1541 – 1237, maker Royal Air Force, Public Domain Mark 1.0 Licentie. Schematische tekening van loopgravenlinie van https://festung.net/wwii-german-wehrmacht-trenches-shelters-field-fortifications/)